Szparag Sprengera (Asparagus densiflorus 'Sprengeri') jest rozpowszechniony w całym Basenie Morza Śródziemnego. Uprawiany w doniczce jest rośliną długowieczną. U starych roślin zwisające pędy osiągają czasem ponad metr długości. Od drugiego roku uprawy na roślinie tworzą się białe kwiaty.
Zimą Szparag Sprengera uprawia się w temperaturze 5-18°C (temperatura optymalna 12-15°C). Dobrze toleruje wahania temperatury, wymaga dużo światła, ale rośliny nie przyzwyczajone cierpią często od bezpośrednio padających promieni słonecznych.
Rozwija się bardzo szybko i trzeba go przesadzać każdego roku między lutym a listopadem. Podłoże musi być dosyć zwięzłe, utworzone na przykład z mieszaniny kompostu i torfu (2:1) lub gliny i torfu w równych częściach; pH podłoża powinno wynosić 6-7. Latem roślinę podlewa się często, natomiast zimą podlewanie trzeba ograniczyć. Suche powietrze mieszkania ogrzewanego centralnie powoduje żółknięcie i opadanie gałęziaków.
Szparag jest bardzo wymagający co do ilości składników pokarmowych. W momencie przesadzania dodaje się do podłoża szczyptę mączki rogowej lub granulowany nawóz wieloskładnikowy (około 3 g na litr podłoża). Od lutego do listopada rośliny zasila się płynnym nawozem wieloskładnikowym, o stężeniu 0,3%.
Rozmnaża się bardzo łatwo przez podział kęp lub siew nasion przy końcu zimy. Podłożem jest mieszanina złożona z torfu i piasku w równych częściach.
Szparag Sprengera wykorzystuje się do dekoracji pomieszczeń o temperaturze 12-18°C, takich jak korytarze, schody, hole itp. Można go również umieścić w oszklonym przedsionku, gdzie temperatura waha się znacznie z powodu częstego otwierania drzwi. Latem można go umieścić wraz z roślinami o ozdobnych kwiatach np. z pelargonią w skrzynkach lub doniczkach, służących do ozdoby okien i balkonów.