Papryka roczna (Capsicum annuum) to roślina jednoroczna, ozdobiona podłużnymi owocami, przypominającymi miniaturowe papryczki, w kolorze kremowym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym lub liliowym (odm. Masquerade), nazywana jest też papryką Bożego Narodzenia. Należy do rodziny psiankowatych i pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej. Dorasta do wysokości około 50 cm.
Uprawiane w doniczkach odmiany to rozkrzewione, niskie okazy o lśniących listkach i owalnych lub ostro zakończonych owocach. W odpowiednich warunkach utrzymują się one przez 2-3 miesiące. Mogą być używane jako przyprawa, należy jednak pamiętać, że mają bardzo ostry smak.
Pielęgnacja
Przyniesioną do domu paprykę należy umieścić w widnym, słonecznym miejscu, w dość chłodnym pomieszczeniu (około 15°C). Zbyt wysoka temperatura i suche powietrze sprawiają, że owoce wysychają i szybko opadają. Podłoże w doniczce powinno być stale wilgotne, dobrze jest też zraszać liście. Po opadnięciu owoców roślinę musimy wyrzucić. Paprykę roczną można rozmnażać przez wysiew nasion wczesną wiosną, ale w mieszkaniu nie jest to łatwe. Uwaga: zielone części rośliny są trujące!