Kawa arabska (Coffea arabica) pochodząca z Afryki rozpowszechniła się w Europie w XVIII wieku. Faliste, lśniące liście kawy arabskiej mogą być ozdobą każdego pomieszczenia. Jej bujne ulistnienie wygląda równie efektownie przez cały rok. Nie zawsze wydaje ziarna, jeśli uprawiana jest w domu, upiększy jednak każdą kompozycję kwiatową.
W warunkach szklarniowych, uprawiane w wielkiej donicy lub na rabacie, drzewo kawy arabskiej może wydawać drobne białe kwiatki. Pojawiają się one późnym latem i mają delikatny zapach. Pojawiające się następnie owoce są początkowo zielone, potem stają się czerwone, a na końcu czarne. W każdym owocu znajdują się dwa ziarna. Z nich właśnie produkuje się kawę.
W naturalnym środowisku drzewa kawy arabskiej mogą mieć do 5 metrów wysokości, jednak hodowane w donicach zwykle nie osiągają więcej niż 1,5 m i silniej się rozkrzewiają. Młode rośliny rosną
najpierw powoli, z czasem coraz szybciej, i mogą urosnąć nawet o 30 cm w ciągu jednego sezonu. Do wzrostu potrzebują światła rozproszonego. Jedną z odmian najlepiej nadających się do uprawy domowej jest Coffea arabica 'Nana'. To odmiana dość zwarta, rosnąca nieco wolniej niż inne.
Kupując roślinę wybieramy okaz o zwartym pokroju, ze zdrowymi, lśniącymi liściami. Sprawdźmy, czy liście nie są przebarwione lub uszkodzone i czy nie ma na nich szkodników.
Tę piękną, lśniącą roślinę można eksponować jako pojedynczy okaz lub jako część kompozycji roślin, w której stanowić będzie ciekawy kontrast dla roślin kwitnących.
Podstawy pielęgnacji
Kawa arabska jest łatwa w pielęgnacji. Pamiętajmy tylko, aby nie wystawiać jej na palące słońce. Jeśli roślina nie mieści się w doniczce, przesadzamy ją wiosną do większej. Jeśli roślina rozrasta się intensywnie, wymaga przesadzania co dwa lata. Do przesadzenia używamy mieszanki piasku, ziemi próchnicznej i kompostowej.
Latem podlewamy roślinę umiarkowanie. Dobrze jest, jeśli podłoże od czasu do czasu przeschnie. Zimą podlewmy oszczędnie - tyle tylko, żeby lekko zmoczyć podłoże. Nie wolno dopuścić jednak, aby wyschło całkowicie.
Wiosną i zimą zasilamy kawę arabską rozcieńczonym płynnym nawozem uniwersalnym. Roślina dobrze czuje się w świetle jasnym, rozproszonym. Nie wolno jednak ustawiać doniczki w bezpośrednim słońcu. Temperatura pokojowa jest odpowiednia dla kawy. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej niż 13°C, roślina może stracić dolne liście. Utrzymuj wysoką wilgotność otoczenia, zraszając regularnie roślinę.
Rozmnażanie
1. Latem obcinamy boczne pędy o długości ok. 15 cm. Cięcie powinno wypaść tuż pod nasadą liścia. Następnie zanurzamy sadzonki w hormonalnym ukorzeniaczu w proszku, po czym umieszczamy każdą z nich w małej doniczce z mieszanką równych części piasku, ziemi próchniczej i kompostu.
2. Utrzymujemy temperaturę ok. 24°C. Podlewmy umiarkowanie, co 4 tygodnie zasilając nawozem.
3. Po 4-6 tygodniach sadzonki powinny mieć już rozwinięty system korzeniowy. Od tej pory traktujemy je jak dorosłe rośliny - wiosną przesadzamy każdą do doniczki o jeden rozmiar większej.
Choroby i szkodniki
Opadające liście
Liście kawy opadają z braku światła. Jeśli tak się dzieje, przestaw doniczkę w miejsce lepiej oświetlone (lecz nie na palące słońce).
Przypalenie
Gdy brzegi liści brązowieją, oznacza to, że roślina stoi w miejscu zbyt nasłonecznionym. Przestawiamy ją w miejsce ze światłem rozproszonym.
Pleśń
Biały lub szary, puchaty osad na liściach to oznaka ich pleśnienia. Podlewamy roślinę oszczędniej niż dotychczas. Jeśli problem jest poważny, należy użyć odpowiedniego środka grzybobójczego.
Czerwce
Na spodniej części liści mogą pojawić się czerwce. Jeśli jest ich kilka, próbujemy zeskrobać je patyczkami kosmetycznymi, nasączonymi środkiem owadobójczym. Jeśli roślina jest silniej zaatakowana, należy odseparować ją od innych i zastosować insektycyd systemiczny, aż do całkowitego pozbycia się szkodników.
Przędziorki, mączliki, mszyce
Dobrym sposobem zapobiegania atakom tych szkodników jest mycie rośliny co kilka dni wodą z mydłem lub po prostu wodą bieżącą.