Choć zazwyczaj Kardamon (Elettaria cardamomum) uprawiany jest jako dekoracyjna roślina zielona, w optymalnych warunkach wydaje grona małych kwiatów. Jest to roślina odporna i niekłopotliwa w uprawie. W rejonach tropikalnych nasiona kardamonu pozyskuje się jako przyprawę. W warunkach hodowlanych jest on piękną roślinę ozdobną.
Istnieją dwa rodzaje kardamonu: Amomum i Elettaria; drugi z nich niegdyś zaliczany był do pierwszego. Oba należą do rodziny imbirowatych, Zingiberaceae, i pierwotnie uprawiane były w Kalkucie. Wszystkie rośliny z tej rodziny charakteryzują się pięknym zapachem.
Kardamon pochodzi z południowych Indii, Sri Lanki, Malezji i Sumatry. Do momentu, kiedy 200 lat temu zaczęto go uprawiać, na świecie używano wyłącznie kardamonu dziko rosnącego. W uprawie roślina dorasta do 90 cm wysokości. Właściwie pielęgnowana szybko rośnie, jednak poza obszarami tropikalnymi rzadko kwitnie i wydaje nasiona.
Elettaria cardamomum to bujna roślina, o ciemnozielonych, błyszczących, podłużnych liściach. Potarty liść wydaje silny zapach.
Kardamon jest przyprawą wykorzystywaną zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Nasiona, całe lub zmielone, dodają aromatu potrawom mięsnym, warzywnym, pieczywu, słodyczom i napojom. Z nasion uzyskuje się również olejek eteryczny używany do przyprawiania gotowych dań. Nasiona najlepiej przechowywać w torebkach nasiennych, gdyż po otwarciu ich lub zmieleniu szybko tracą aromat.
Kardamon, podobnie jak wanilia, uzyskiwana ze storczyków, oraz szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie.
Pielęgnacja
Roślina nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, choć oczywiście należy przestrzegać podstawowych zaleceń. Ważne jest regularne usuwanie zwiędłych i żółknących liści.
Najlepsze podłoże to ziemia z dodatkiem torfu i kompostu liściowego. Przesadzamy roślinę w lutym lub marcu, jeśli doniczka jest już wyraźnie za ciasna. Latem podlewamy obficie, a zimą oszczędnie. Podłoże w doniczce zawsze powinno być równomiernie wilgotne. Jeśli będzie zbyt suche, końce liści będą brązowiały.
Od kwietnia do sierpnia, czyli w pełni sezonu wegetacyjnego, zasilamy roślinę co 2 tygodnie uniwersalnym płynnym nawozem. Kardamon potrzebuje co prawda jasnego stanowiska, jednak światło powinno być rozproszone. Roślina nie toleruje bezpośredniego nasłonecznienia. Doniczkę ustawmy zatem w półcieniu.
Latem idealna dla rośliny jest normalna temperatura pokojowa, wynosząca 18-23°C. Zimą należy zapewnić jej co najmniej 13-15°C.
Rozmnażanie z nasion
Najlepsze efekty daje rozmnażanie kardamonu przez podział, np. przy przesadzaniu.
1. Wyjmujemy roślinę z pojemnika i oczyszczamy korzenie z ziemi.
2. Delikatnie rozdzielamy bryłę korzeniową, tak aby każdy z fragmentów miał część pędów, korzeni i liści. Jeśli korzenie są bardzo zrośnięte i splątane, przecinamy bryłę na pół ostrym nożem.
3. Sadzimy każdą część w osobnej doniczce w mieszance ziemi torfowej z odrobiną kompostu liściowego.
4. Rośliny podlewamy obficie i umieszczamy je w cienistym miejscu o temperaturze 20°C, aż do chwili pojawienia się nowych przyrostów.
Choroby i szkodniki
Więdnięcie i brązowienie liści
Objawy te to skutek niedostatku wody. Podlewamy kardamon obficie i dbamy, by podłoże było cały czas wilgotne.
Żółknące liście
Liście żółkną przy zbyt silnym nasłonecznieniu. Usuwamy pożółkłe liście i przestawiamy roślinę w miejsce bardziej zacienione.
Gnijące korzenie
Gnicie korzeni jest spowodowane ich zalaniem. Dbajmy, by na podstawce nie stała zbyt długo woda.