Kardamon (Elettaria cardamomum)

Choć zazwyczaj Kardamon (Elettaria cardamomum) uprawiany jest jako dekoracyjna roślina zielona, w optymalnych warunkach wydaje grona małych kwiatów. Jest to roślina odporna i niekłopotliwa w uprawie. W rejonach tropikalnych nasiona kardamonu pozyskuje się jako przyprawę. W warunkach hodowlanych jest on piękną roślinę ozdobną. 

Istnieją dwa rodzaje kardamonu: Amomum i Elettaria; drugi z nich niegdyś zaliczany był do pierwszego. Oba należą do rodziny imbirowatych, Zingiberaceae, i pierwotnie uprawiane były w Kalkucie. Wszystkie rośliny z tej rodziny charakteryzują się pięknym zapachem.

Kardamon pochodzi z południowych Indii, Sri Lanki, Malezji i Sumatry. Do momentu, kiedy 200 lat temu zaczęto go uprawiać, na świecie używano wyłącznie kardamonu dziko rosnącego. W uprawie roślina dorasta do 90 cm wysokości. Właściwie pielęgnowana szybko rośnie, jednak poza obszarami tropikalnymi rzadko kwitnie i wydaje nasiona.

Elettaria cardamomum to bujna roślina, o ciemnozielonych, błyszczących, podłużnych liściach. Potarty liść wydaje silny zapach.

Kardamon jest przyprawą wykorzystywaną zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Nasiona, całe lub zmielone, dodają aromatu potrawom mięsnym, warzywnym, pieczywu, słodyczom i napojom. Z nasion uzyskuje się również olejek eteryczny używany do przyprawiania gotowych dań. Nasiona najlepiej przechowywać w torebkach nasiennych, gdyż po otwarciu ich lub zmieleniu szybko tracą aromat.

Kardamon, podobnie jak wanilia, uzyskiwana ze storczyków, oraz szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie.

Pielęgnacja

Roślina nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, choć oczywiście należy przestrzegać podstawowych zaleceń. Ważne jest regularne usuwanie zwiędłych i żółknących liści.

Najlepsze podłoże to ziemia z dodatkiem torfu i kompostu liściowego. Przesadzamy roślinę w lutym lub marcu, jeśli doniczka jest już wyraźnie za ciasna. Latem podlewamy obficie, a zimą oszczędnie. Podłoże w doniczce zawsze powinno być równomiernie wilgotne. Jeśli będzie zbyt suche, końce liści będą brązowiały.

Od kwietnia do sierpnia, czyli w pełni sezonu wegetacyjnego, zasilamy roślinę co 2 tygodnie uniwersalnym płynnym nawozem. Kardamon potrzebuje co prawda jasnego stanowiska, jednak światło powinno być rozproszone. Roślina nie toleruje bezpośredniego nasłonecznienia. Doniczkę ustawmy zatem w półcieniu.

Latem idealna dla rośliny jest normalna temperatura pokojowa, wynosząca 18-23°C. Zimą należy zapewnić jej co najmniej 13-15°C.

Rozmnażanie z nasion

Najlepsze efekty daje rozmnażanie kardamonu przez podział, np. przy przesadzaniu.

1. Wyjmujemy roślinę z pojemnika i oczyszczamy korzenie z ziemi. 

2. Delikatnie rozdzielamy bryłę korzeniową, tak aby każdy z fragmentów miał część pędów, korzeni i liści. Jeśli korzenie są bardzo zrośnięte i splątane, przecinamy bryłę na pół ostrym nożem.

3. Sadzimy każdą część w osobnej doniczce w mieszance ziemi torfowej z odrobiną kompostu liściowego.

4. Rośliny podlewamy obficie i umieszczamy je w cienistym miejscu o temperaturze 20°C, aż do chwili pojawienia się nowych przyrostów.

Choroby i szkodniki

Więdnięcie i brązowienie liści

Objawy te to skutek niedostatku wody. Podlewamy kardamon obficie i dbamy, by podłoże było cały czas wilgotne.

Żółknące liście

Liście żółkną przy zbyt silnym nasłonecznieniu. Usuwamy pożółkłe liście i przestawiamy roślinę w miejsce bardziej zacienione.

Gnijące korzenie

Gnicie korzeni jest spowodowane ich zalaniem. Dbajmy, by na podstawce nie stała zbyt długo woda.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.