Kamelia

Kamelia, ceniona za połyskliwe liście i efektowne, delikatne kwiaty, wniesie odrobinę romantyzmu do każdej kolekcji roślin pokojowych. W warunkach kamelia naturalnych rośnie jako zimozielony krzew w deszczowych, chłodnych lasach Japonii i Korei. Jej nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy, jezuity Józefa Kamella (1661—1706).

Po sprowadzeniu do Europy roślina początkowo uprawiana była wyłącznie w szklarniach. Niektóre współczesne odmiany mogą być sadzone w ogrodach, gdyż tolerują zimowe spadki temperatury.

Kamelia należy do tej samej rodziny, co herbata. Jej podobieństwo do krzewu herbacianego wyraża się w budowie liści, które są połyskliwe i lekko ząbkowane na brzegach. Pojawiające się wiosną kwiaty kamelii występują w odcieniach różu, czerwieni i bieli. Mogą być pojedyncze, półpełne i pełne, przypominając kwiaty zawilca lub peonii.

W zależności od odmiany kamelie mogą osiągać wysokość 1—2 m. Wielbiciele kamelii mogą wybierać spośród dziesiątków różnych jej odmian. Warto poszukać odmiany ‘Adolphe Audusson’, o kwiatach czerwonych, półpełnych. Wśród odmian o kwiatach pełnych, różowych, ‘Debutante’ wyróżnia się niewielkimi rozmiarami, dorastając zaledwie do wysokości 1 m.

Najefektowniej prezentuje się kamelia rosnąca pojedynczo w dużych donicach. Dla małych roślin doskonale nadają się białe doniczki w stylu chińskiej wazy; duże kamelie ładnie wyglądają w białych, drewnianych donicach.

Kameliom należy zapewnić określone warunki wzrostu. Zimą temperatura otoczenia powinna utrzymywać się w granicach 7-13°C; jeśli będzie wyższa, rośliny zrzucą część pąków kwiatowych. Konieczne jest zapewnienie im wysokiej wilgotności powietrza. Rośliny należy regularnie zraszać i ustawiać doniczki na kamykach w podstawkach z wodą. Kamelie rosnące na zewnątrz i uprawiane w szklarniach należy na zimę przenieść do chłodnych pomieszczeń.

Podstawy pielęgnacji

Kamelia jest rośliną niekłopotliwą w uprawie. Przesadza się ją wyłącznie wtedy, gdy jest to konieczne — nie częściej niż raz na 3-5 lat, używając mieszanki torfu, ziemi liściastej i nie wapnowanej ziemi kompostowej w równych ilościach. Jeśli rośliny nie przesadza się, w końcu okresu spoczynku należy wymienić wierzchnią warstwę podłoża w doniczce. Kamelie cały rok wymagają regularnego podlewania. Nie można dopuścić do przesuszenia podłoża. Aby utrzymać wysoką wilgotność powietrza, rośliny można zraszać i ustawiać na kamykach w podstawce z wodą.

Gdy roślina zawiązuje pąki kwiatowe, należy zasilać ją płynnym nawozem dla roślin wrzosowatych (rosnących na kwaśnym podłożu). Do prawidłowego rozwoju kamelie wymagają stanowiska w pełnym świetle, ale osłoniętego przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Od czerwca do września najlepiej jest wystawić je na zewnątrz.

Kamelia nie lubi zbyt wysokich temperatur. Po przeniesieniu do mieszkania trzeba umieścić ją w chłodnym pomieszczeniu.

Kamelia - Pielęgnacja przez cały rok

Czerwiec - wrzesień Temperatura w tym okresie sprzyja trzymaniu rośliny na zewnątrz, dlatego doniczkę z kamelią warto wystawić na balkon, taras lub do ogrodu, przeznaczając dla niej zaciszne miejsce w półcieniu. Podlewać należy tylko przy długotrwałym braku opadów. Przez cały sezon konieczne jest zasilanie nawozami.

Październik - luty Kamelie należy przenieść pod dach i zapewnić im temperaturę w granicach 7-1 3°C. Roślin nie należy nawozić.

Marzec - maj To okres kwitnienia. Poszczególne kwiaty utrzymują się na roślinie przez tydzień, zaś całe kwitnienie trwa około miesiąca. Usuwanie bocznych pąków kwiatowych wpływa na powiększenie pozostałych kwiatów, znajdujących się na wierzchołkach pędów. Przez resztę sezonu należy je co dwa tygodnie nawozić.

Choroby i szkodniki

Zrzucanie pąków i liści

Może być zjawiskiem naturalnym - niekiedy kamelia produkuje więcej pąków, niż może utrzymać kwiatów. Jednak przyczyną tego bywa także niewłaściwe nawodnienie. Należy zadbać o zrównoważenie 4 czynników: temperatury, wilgotności powietrza, nawadniania i nawożenia.

Brązowienie płatków

Jeśli zmiana barwy płatków posuwa się ku centrum kwiatu, jej przyczyną jest choroba - zaraza kwiatów kamelii. Należy usunąć porażone kwiaty i spryskać roślinę środkiem grzybobójczym.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.