Jakaranda (Jacaranda mimosifolia)

Jakaranda (Jacaranda mimosifolia) uprawiana jest przede wszystkim ze względu na pierzaste, paprotkowate liście. Dobrze rośnie w ciepłych, słonecznych pomieszczeniach. Roślina ta pochodzi oryginalnie z Argentyny i Boliwii, jednak można ją znaleźć także w Kalifornii, Afryce Południowej, Australii i południowej Europie, gdzie sadzi się ją w parkach i wzdłuż alej.

Jacaranda mimosifolia występuje niekiedy pod potoczną nazwą drzewka różanego. Uprawiana na zewnątrz w ciepłych warunkach klimatycznych kwitnie obficie, produkując mnóstwo fioletowych, pachnących kwiatów, które rozwijają się wcześniej niż liście. Duże, płaskie strąki, pojawiające się na drzewie po zakończeniu kwitnienia, utrzymują się przez całą jesień i zimę. Wykorzystuje się je jako dekoracyjny dodatek do kompozycji z suchych kwiatów. W umiarkowanym klimacie roślina nie kwitnie, ale może zakwitnąć po kilku latach uprawy w szklarni.

Duże grona liczą po 40-90 kwiatów, najczęściej w kolorze lawendowoniebieskim, chociaż niektóre drzewa zakwitają w kolorze białym lub różowym. Formy białe mają dłuższy okres kwitnienia, mniej kwiatów w gronach oraz bujniejsze ulistnienie.

Jakaranda uprawiana w ciepłym klimacie w gruncie jest drzewem osiągającym 12-15 m wysokości, ale jako roślina doniczkowa rzadko przekracza 90 cm. Należy wybrać dla niej słoneczne i zaciszne stanowisko. Dla młodych roślin może to być parapet południowego okna, jednak starsze okazy najlepiej umieścić w oranżerii. Od czasu do czasu można przeprowadzić cięcie formujące, aby utrzymać pożądany pokrój rośliny.

Nasiona jakarandy należą do tzw. nasion twardych i do inicjacji kiełkowania konieczne jest potraktowanie ich wysoką temperaturą. Zwykle zalewa się je wrzątkiem i pozostawia pod przykryciem przez dobę. Wysiewa się je do
doniczek z wilgotnym, sterylizowanym podłożem na głębokość ok. 1-3 cm. Kiełkowanie przebiega w temperaturze ok. 25°C. Najlepiej przeprowadzić je w mnożarce lub na parapecie nad kaloryferem. Przez cały czas należy dbać o równomierną wilgotność podłoża.

Pielęgnacja

Jakaranda to roślina bardzo łatwa w uprawie w domu. Regularnie przycinajmy wszystkie zbędne pędy, aby zachować bujny pokrój rośliny.

Starsze okazy należy przesadzać co roku wiosną, używając zasobnego, łatwo przepuszczalnego podłoża, złożonego z równych ilości ziemi gliniastej, torfu oraz piasku. Latem podlewamy obficie, pozwalając, aby podłoże nieco przeschło przed kolejnym zabiegiem. Zraszamy liście 2-3 razy w tygodniu. Zimą nawadniamy umiarkowanie - tylko tyle, aby nie dopuścić do wyschnięcia podłoża. Od marca do września zasilamy raz na 2-3 tygodnie uniwersalnym nawozem płynnym.

Roślinę najlepiej jest umieścić w pełnym słońcu. Parapet okna o południowej ekspozycji jest dobry dla młodych roślin; starsze i większe okazy najlepiej rosną w ciepłej szklarni. Do uprawy jakarandy odpowiednia jest normalna temperatura pokojowa. Zimą utrzymujmy ją na poziomie ok. 10°C.

Rozmnażanie

Latem pobieramy z młodych pędów sadzonki długości 13-15 cm i umieszczamy je w podłożu złożonym z równych ilości piasku i torfu. Podlewamy, osłaniamy torebką i ustawiamy w temp. 21-25°C. Do czasu ukorzenienia chronimy je przed nasłonecznieniem.

Gdy pojawią się nowe przyrosty, przestawiamy doniczkę w jaśniejsze miejsce. Po miesiącu przesadzamy sadzonki do większych doniczek i ponownie umieszczamy w cieniu na 14 dni.

Przesadzanie

Podlewamy roślinę i wyjmujemy ją z doniczki. Usuwamy część starego podłoża pomiędzy korzeni. Wstawiamy roślinę do większej doniczki i uzupełniamy brakującą ilość ziemi.

Choroby i szkodniki

Przędziorki

Pajęczynki na spodniej stronie i w kątach liści to znak obecności przędziorków. Sprzyjają im ciepłe, suche warunki uprawy. Zwiększmy intensywność podlewania i zraszajmy liście, aby zwiększyć wilgotność otoczenia. Roślinę spryskujemy strumieniem wody z mydłem, a jeśli to nie pomoże, stosujemy odpowiedni insektycyd. Przy ciężkim porażeniu jakarandę trzeba usunąć.

Miękka woda

Do podlewania i zraszania rośliny zawsze używajmy letniej, miękkiej wody. W regionach, gdzie woda jest twarda, należy ją przegotować i ostudzić przed użyciem.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.