Ardizja karbowana

Ardizja karbowana

Ardizja karbowana (Ardisia crenata) pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie rośnie jako małe, zawsze zielone drzewko, osiągające wysokość około 1 m. Jej żywoczerwone jagody mogą utrzymywać się niemal przez cały rok. Gatunek ten należy do rodziny Myrsinaceae. Uprawiane w doniczkach ardizje dorastają do 60 cm wysokości. 

Na brzegach ich ciemnozielonych skórzastych liści mogą występować guzkowate zgrubienia. Zawierają one bakterie asymilujące azot z powietrza. Białe lub różowe kwiaty są raczej niepozorne, zebrane w grona i pojawiają się w czerwcu. Zdarza się, że owocujące rośliny wydają jednocześnie nowe kwiaty.

Pielęgnacja: Ardizja wymaga widnego stanowiska, ale osłoniętego przed bezpośrednim nasłonecznieniem w godzinach południowych. Latem można ją wystawić na dwór w zacienione miejsce. Aby barwne owoce długo się utrzymywały, powinniśmy zimą umieścić roślinę w chłodnym miejscu (15-18°C). Ardizja wymaga wysokiej wilgotności powietrza, dlatego też zimą w ogrzewanych pomieszczeniach należy ją często zraszać. Gdy powietrze jest zbyt suche, czerwone jagody zaczynają się marszczyć i więdną. Od wiosny do jesieni roślinę podlewamy umiarkowanie, zimą zaś bardzo oszczędnie.

W sezonie ardizję nawozimy co tydzień. Sadzonki ścina się z wierzchołków pędów wiosną i ukorzenia w mnożarce, w podłożu torfowym lub perlicie. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ wymagają one podgrzewanego podłoża o temperaturze około 25°C.