Bluszcz pospolity

Bluszcz pospolity

Bluszcz rozmnaża się łatwo przez sadzonki we wszystkich okresach roku. Kilka sadzonek umieszcza się w doniczce o średnicy 6 cm wypełnionej lekkim kompostem i torfem lub mieszaniną ziemi liściowej i ziemi kompostowej. Ukorzeniają się w temperaturze 16-18°C (a nawet niższej), najlepiej w inspekcie lub umiarkowanej szklarni. Po ukorzenieniu przepikowuje się je do takiego samego podłoża, o pH 5,5-6,5, w doniczki o średnicy 10 cm. Starsze rośliny przesadza się od marca do czerwca.

Nie można uprawiać bluszczu zimą w mieszkaniu o centralnym ogrzewaniu. Odmiany o zielonych liściach zimują w temperaturze 5-10°C, niektóre odmiany o liściach pstrych w 10-18°C. Bluszcz wymaga stanowiska lekko zacienionego i dobrze przewietrzonego. Podlewa się go codziennie, nawet zimą, gdy bryła korzeniowa nie może przeschnąć. Przez cały rok utrzymuje się wysoką wilgotność powietrza dzięki zraszaniu. Od marca do sierpnia zasila się płynnym wieloskładnikowym nawozem, o stężeniu 0,2%.

Przyczynami niepowodzeń w uprawie bluszczu w mieszkaniu są na ogół: zbyt wysoka temperatura, suche powietrze, czasem gaz kuchenny. Bluszcz sadzi się do mis wypełnionych pelargoniami lub niektórymi roślinami jednorocznymi; bardzo dobrze zimuje w korytarzach, chłodnych holach lub w zimowych ogrodach. Niektóre odmiany, silniejsze i odporniejsze, mogą być uprawiane na balkonie lub zacienionym tarasie. Mogą zimować na dworze, jeśli zimy są łagodne.

Tags: bluszcz, pnącze